Baktips

A la nappe

A la nappe beteken dat je al roerend een crème tot vlak voor het kookpunt brengt. Hiervoor heb je niet altijd een thermometer nodig. Je ziet wanneer de massa begint in te dikken zoals pudding. Als je dan op de achterkant van je lepel of pannenlikker een streep trekt en die blijft mooi afgetekend staan, dan weet je dat de binding van je massa goed is.

Appelciderazijn

Appelciderazijn is een ondergewaardeerd ingrediënt bij het bakken. Het zorgt voor spektakel en magie. Appelciderazijn activeert de werking van bakpoeder of wijnsteenbakpoeder. Je krijgt er een heel luchtig gebak mee. Maar je mag het echt maar op het allerlaatste moment toevoegen want het bakpoeder wordt onmiddellijk geactiveerd en je beslag begint te bubbelen. Direct de oven in is de boodschap. 

Droog mengen

In een recept zijn er vaak meerdere droge ingrediënten zoals bloem, zout, bakpoeder, etc. Droog mengen betekent dat deze ingrediënten samen, al dan niet gezeefd, gemengd worden zodat een nieuwe homogene massa ontstaat.

Gelatinepoeder

Gelatinepoeder dien je in koud water te laten oplossen. 1g gelatine heeft 5g water nodig. Zorg ervoor dat het oppervlak van het water voldoende groot is, een breed kommetje dus. Strooi de gelatinepoeder uit. Anders blijft er een bergje opgehoopt op het wateroppervlak liggen dat niet in contact komt met het water en dus niet oplost. Niet roeren

Hibiscuspoeder

Als je hibiscuspoeder ter decoratie wil strooien op iets wit zoals slagroom of ganache, dan doe je dat best vlak voor het serveren. Als je de bestrooide slagroom of ganache een tijdje laat staan dan kleurt deze blauw. Persoonlijk vind ik dat niet mooi, ik durf zelfs lelijk te noemen. Maar je weet maar nooit, misschien ben jij wel fan zijn van die blauwe kleur :)

Mengen

Van Serge Stuckens (Biscuiterie Stuckens in Diest) heb ik geleerd dat je alle tussenstappen tot 80% moet mengen. Enkel de laatste stap moet 100% goed gemengd zijn.

Noten malen

Als je in een blender meel wilt maken van noten, mag je de noten niet te fijn malen. Als je blijft malen komt de olie uit de noten vrij en krijg je een pasta ipv meel. Zo maak je ook hazelnotenpasta (praliné) en als je dan wat chocolade toevoegt heb je je homemade nutella 

Lees ook

maanzaad cupcakes met een hart van lemon curd en tweekleurige topping

Brownies: intense chocoladesmaak, smeuïg en gezonder