Brownies intense chocolade smeuïg en gezond

Brownies: intense chocoladesmaak, smeuïg en gezonder

Hebben ze een intense chocoladesmaak?

Wel bak mijn brownies eens,
we proeven en bespreken dat bij een tas thee.

Zijn ze wel smeuïg en gezonder?

JA, toch wel.
Lees even mee hoe mijn recept tot stand gekomen is,
dan wordt het duidelijk.

brownies: intense chocoladesmaak en gezonder

Mijn brownies: intense chocoladesmaak én gezonder.

Eens iets "normaal"?

Ik hou van smaakvol door gebruik van lekkere ingrediënten, kruiden, specerijen, ... je kan het zo gek nog niet bedenken maar als het een lekkere smaak heeft, probeer ik het in mijn desserts te verwerken.

Daardoor kreeg ik in de klassieke banketbakkersopleiding het etiket "afwijkend smakenpallet" opgekleefd. Dat klinkt zo vreselijk negatief en conservatief. Persoonlijk noem ik het liever smaakvol, uitbundig, gedurfd, experimenteel, eens iets anders.

De uitdaging zit hem in het feit dat mijn man een oerconservatief smakenpallet heeft. Nu heb ik mijn man in de loop der jaren hier en daar al wat kunnen bijschaven maar af en toe steekt zijn conservatieve smaak toch eens de kop op en dan krijg ik dit te horen : "kan je eens iets normaal bakken voor mij?".

Bij het horen van het woord 'normaal' gaan mijn haren recht omhoog staan en komt de stoom uit mijn oren, weeral dat vervelend woord. Maar eigenlijk bedoelt hij "klassiek".

Een "ongewone" brownie.

heerlijke gezonde brownies met appel en noten

En wat is er nu klassieker dan een normale brownie. Dus besloot ik vol goede moed om heel normale klassieke brownies te bakken en mij, voor de verandering, 100% aan het recept van Jeroen Meus te houden.

Dat is voor geen meter gelukt. Mij aan het recept houden hè ... wat dacht je anders.

De brownies daarentegen waren na 3 pogingen een toppertje. Mijn persoonlijk drama van 'een recept volgen ... hoe doe je dat' kan je binnenkort lezen in mijn blog.

Intense chocoladesmaak.

Hoe bekom ik de intense chocoladesmaak van mijn brownies? De sleutel ligt in het gebruik van cacaomassa. Geen extra cacaopoeder. Het geheim van een smeuïge brownie is net niet téveel bloem gebruiken.

Je zou ook chocolade van 70% kunnen gebruiken maar hier zijn suiker en vetten aan toegevoegd die de pure smaak van cacao verdoezelen. Cacaomassa is het basisingrediënt waarmee chocolade wordt gemaakt en heeft een donkere en bittere smaak. Het wordt wel eens de ongezoete ziel van de chocolade genoemd.

cacaomassa

De combinatie van chocolade en cacaomassa maakt dat deze brownies intens naar chocolade smaken.

Gezondere smeuïge brownie

Nu heb ik je al lang genoeg in spanning laten wachten. Wat maakt dat mijn brownies gezonder zijn? Ik heb een derde van de boter vervangen door mascarpone (slechts 40% vet) en nog een derde door griekse yoghurt (slechts 10% vet). Het resultaat is heerlijk smeuïg. Gebruik wel geen gewone yoghurt wat die is niet stevig genoeg en te nat.

De hoeveelheid suiker heb ik drastisch verminderd en tevens gebruik ik ongeraffineerde suiker. Door oerzoet en kokosbloesemsuiker te gebruiken, valt het niet op dat er minder suiker in zit. Beide suikers hebben een krachtige zoete smaak waardoor je er minder van kan gebruiken.

Als mama heb ik geleerd om op slinkse wijze gezonde ingrediënten toe te voegen aan een gerecht. "Zo fopt men Frederik" zeggen wij hier thuis, selder in microscopisch kleine stukjes in de spaghetti saus, wortelpuree waar ook knolselder aan toegevoegd is, tomatensaus waar ook pompoen in zit, en ga zo maar door.

In de brownies heb ik pecannoten en walnoten toegevoegd, juist genoeg en niet teveel zodat er geen klachten kunnen komen zoals "maar ik lust geen noten". Verse rauwe appels, (oh nee toch geen fruit zeker) lekker zoet en gezond én gedroogde appelstukjes (vezels).

Enkele tips voor je er in vliegt

Vroeger had ik vaak de neiging om onmiddellijk te beginnen met het opkloppen van de eieren. Meestal geraakte ik dan in de problemen omdat ik nog vlug bloem moest zeven en appels in blokjes snijden, .... en dan stonden die mooi opgeklopte eieren te wachten en in te zakken. Zodus: begin eerst met de voorbereidingen.

Ik klop de eieren op met het oerzoet en niet de kokosbloesemsuiker en moscovadosuiker (bruine suiker) omdat ik ondervonden heb dat het eierbeslag waterig wordt na het toevoegen van deze laatste 2 suikers. De kokosbloesemsuiker en moscovadosuiker meng ik er op het einde kort onder.

Ik smelt de chocolade niet au bain marie. Ik weet het, gewaagd van mij hé. Maar als je de boter in stukken samen met de chocolade en cacaomassa op een zacht vuur laat smelten, dan verbrandt de chocolade niet. Wel niet vergeten regelmatig te roeren.

Gezonde smeuïge brownies met noten
Heerlijke smeuïge brownies

De boter-chocolade massa kan terug opstijven als deze wat lang aan de kant staat te wachten. Je kan dan even kort bij opwarmen zodat de massa iets meer vloeibaar wordt. Maar opgelet geen té warme massa onder de eieren mengen.

Ik raad je ten zeerste aan om oerzoet te gebruiken, maar als dat niet mogelijk is kan je ook ruwe rietsuiker gebruiken. Dat heeft echter niet dezelfde smaak. Het resultaat zal anders smaken.

Strijk het beslag zo egaal mogelijk uit over de bakplaat (bakpapier). Het beslag vloeit in de oven niet uit. De vorm die je het geeft vóór het inovenen blijft behouden, met bulten en al.

Wanneer haal je die verrukkelijk ruikende brownies nu uit de oven? De tijd die ik opgeef is een richtlijn aangezien elke oven anders is. Je kan aan het uitzicht van de brownies bepalen wanneer ze klaar zijn. Wanneer de kanten gebakken zijn en kleine barstjes vertonen en in het midden zijn ze juist niet meer nat, dan haal je ze uit de oven.

Brownies moeten zeker niet te lang bakken want dan zijn ze snel te droog. En noteer de tijd die ze in je oven hebben gestaan, dan weet je dat voor de volgende keer.

Have a great bake,

Greet

P.S. Zoals steeds, vragen staat vrij. Ik bijt alleen in lekker smeuïge brownies :-)

Brownies met appel, pecan- en walnoten én intense chocoladesmaak.

Een standaard bakplaat van de oven met binnenafmeting (40cmx32cm) geeft je ongeveer 80 stuks van 4cmx4cm.

Voor een standaard brownie bakblik met binnenafmetingen 24cmx35cm dien je het recept om te rekenen van 6 naar 4 eieren.

Werkplanning

Op 180°C bakken gedurende +/- 22 minuten. (Boven- onderwarmte)

Ingrediënten

  • 113g pure chocolade callebaut 811 (54,5%)
  • 157g cacaomassa *
  • 125g gezouten melkerijboter
  • 125g mascarpone
  • 125 griekse yoghurt
  • 6 eieren (M = 50g)
  • 100g oerzoet *
  • 100g kokosbloesemsuiker
  • 50g donkere moscovadosuiker (of gewone donker bruine kandijsuiker)
  • 70g patisserie bloem
  • 35g maiszetmeel
  • 60g ongezoete cacaopoeder (ik gebruik de cacaopoeder van Etiquable Madagascar)
  • 9g wijnsteenbakpoeder (= 3 tl)
  • 90g pecannoten
  • 90g walnoten
  • 300g rauwe appels (in blokjes gesneden)
  • 30g gedroogde appelstukjes *
  • 1 el appelciderazijn
    • * ik koop deze bij Pit&Pit

Werkwijze

Verwarm de oven op 180°C (ik gebruik boven- en onderwarmte)

Boter, chocolade en cacaomassa

  1. Doe de gezouten boter in blokjes in een pan samen met de chocolade en de cacaomassa.
  2. Laat op een zacht vuur smelten.
  3. Regelmatig roeren.
  4. Wanneer alles gesmolten is mag het vuur uit.
  5. Voeg de mascarpone toe.
  6. Voeg pas op het einde de yoghurt toe (We willen geen gebakken yoghurt).

Appels en noten

  1. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  2. Hak de noten.
  3. Voeg de gedroogde appelstukjes toe.
  4. Zet samen opzij in een kom.

Bloem en andere droge ingrediënten

  1. Zeef de bloem, cacaopoeder, wijnsteenbakpoeder en het maiszetmeel samen.
  2. Droog mengen.

Suiker en eieren

  1. Weeg de kokosbloesemsuiker en de moscovadosuiker (of donker bruine suiker) samen af en zet opzij.
  2. Doe de eieren in de keukenrobot en begin op hoge snelheid te kloppen.
  3. Weeg het oerzoet af.
  4. Wanneer de eieren al mooi schuimig zijn, voeg je een derde van het oerzoet toe.
  5. Wanneer de suiker opgenomen is herhaal je deze stap nog twee keer.
  6. Laat verder kloppen op hoge snelheid tot het eierbeslag bleek geworden is.
  7. Voeg op het einde de andere suikers en de appelciderazijn toe en meng kort.
    • Na stap 7 dien je direct verder te gaan met alles samen te voegen. Laat het beslag niet wachten.

Alles samen voegen

  1. Zet de keukenrobot op lage snelheid om te mengen of gebruik een spatel.
  2. Voeg de gesmolten boter-chocolade massa toe en meng.
    • Eventueel lichtjes bij opwarmen om beter te kunnen mengen.
  3. Voeg de noten en appels toe en meng kort.
  4. Voeg nu de droge ingrediënten toe (bloem, ...) en meng 100%.
  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  6. Strijk het beslag uit. De vorm die het nu heeft zal het ook behouden in de oven. Strijk daarom egaal uit.
  7. Zet de bakplaat in de oven en bak gedurende +/- 22 minuten op 180°C.
  8. De brownies zijn klaar wanneer ze aan de kanten gebakken zijn en er barstjes komen en ze in het midden er niet meer nat uitzien.

Geniet ervan,

Greet

Sharing is caring

Reactie toevoegen

Lees ook

Brownies: intense chocoladesmaak, smeuïg en gezonder

Hibiscus curd, een ganache van vanille en kruidige biscuit