maanzaad cupcakes lemon curd tweekleurige topping

maanzaad cupcakes met een hart van lemon curd en tweekleurige topping

Mijn maanzaad cupcakes met een hart van lemon curd en tweekleurige topping van mascarpone en curd, zijn geboren uit een Bakeoff Challenge op Instagram.

Het is een ludieke, geheel vrijblijvende uitdaging zonder winnaars of verliezers. Gepassioneerde bakkers uit de hele wereld laten zien wat ze kunnen en hopen daarmee anderen te inspireren. #friendswhobaketogetherstaytogether

Yup, helemaal mijn ding.

Maanzaad cupcakes

Mijn zoon houdt niet van zoete desserts, dat werd ons al duidelijk in zijn peutertijd. In de kleuterklassen vonden ze het eigenaardig dat hij geen pannenkoeken wou eten. Tja, eigenaardig, dat is bij ons familiale aanleg :-) Maar zet hem een potje olijven voor en dat is op een wip leeg.

Vooral zijn verjaardagsfeestjes thuis, die waren moeilijk voor hem. Al die taarten en hij, "het feestbeest", lustte dat niet. Zo'n teleurgesteld gezichtje, dat breekt een moederhart. (En ja, er stond ook een potje olijven op tafel maar de kaarsen staken in de taart, probleem dus).

Tot op een zekere Kerst het bakboek "Sweet" van Yotam Ottolenghi onder de kerstboom lag voor mij. Daarin staat een citroen met maanzaad cake. Dat leek me perfect voor mijn olijvenetende, citroenlikkende zoon. En zowaar, het was een schot in de roos. Te meer omdat ik er minder suiker in had gedaan en wat meer citroen. Maar als je dat niet vertelt aan je gasten, dan proeven ze dat niet hoor.

En zo is de citroen met maanzaad cake of cupcake een toppertje geworden bij ons thuis.

Nu is het smakenpalet van mijn zoon ondertussen wel al veranderd, toch blijft hij zeer specifiek in wat hij wel of niet wil eten uit het zoete aanbod.

maanzaad cupcake met lemon citroen curd en tweekleurige topping

Het hart van de cupcake

Bij mijn deelname aan Bake Off Vlaanderen seizoen 3 (2019), was er een aflevering "feestelijke cupcakes". Voor die aflevering had ik een cupcake willen maken waar binnenin een curd of mousse verstopt zou zitten. Om dan bij het aansnijden een "tadaaaa-moment" te creëren.

Spijtig genoeg ben ik niet tot in die aflevering geraakt maar het is altijd blijven kriebelen om dat concept toch eens uit te proberen.

Wanneer ik op Instagram over de challenge las, dacht ik, ja Greet dit is het moment. Een maanzaad cake met binnenin een hart van lemon curd. De ideale combinatie.

Voor ik het vergeet, belangrijk, hoe maak je zo'n hart in je cupcake?

Met ... ... ... een appelboor!

Dat is dat nutteloos ding in mijn keukenlade dat mijn man per se moest hebben toen we gingen samenwonen.

appelboor voor uitsparing lemon citroen curd maanzaad cupcake

Lemon curd

Sinds mijn deelname aan Bake Off Vlaanderen, ben ik verzot op curd. Echt waar, geloof me, curd dat is de uitvinding van de eeuw, of beter gezegd mijn ontdekking van de eeuw :-) Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Ten eerste heb ik drie kippen en beschik ik wekelijks over redelijk wat verse eieren. Wat doet een mens daar allemaal mee hè? Curd maken dus.
 • Normaal gezien wordt er in curd veel suiker en boter gebruikt. Niet direct mijn idee van gezond, maar door te experimenteren heb ik ontdekt dat je gerust minder boter en minder suiker kan gebruiken en toch een top resultaat vol smaak bekomt.
 • Eigenlijk is een curd gewoon tof omdat het een heel flexibel product is, je kan er vanalles mee aanvangen en het lukt quasi altijd.
 • Je kan het met thee infuseren, gedroogde bloemen of kruiden kan je in poedervorm toevoegen, je kan in plaats van boter kokosroom gebruiken, ... je kan heerlijk experimenteren.
 • Je kan het zo zoet maken als je zelf wil, ... raad eens wat ik doe :-)
maanzaad cupcake met lemon citroen curd hart

Enkele tips voor je erin vliegt

Om het vetgehalte wat te reduceren heb ik een deel van de boter in de cupcakes vervangen door platte kaas. Als je dat niet hebt, kan gewone yoghurt een goed alternatief zijn.

Ikzelf gebruik volle platte kaas, ik heb namelijk 2 kinderen in volle groei die gezonde calorieën moeten eten. Maar je kan natuurlijk ook platte kaas met een lager vetgehalte gebruiken.

De platte kaas kan je best op voorhand uit de frigo halen. Hoe kleiner het temperatuurverschil met de andere ingrediënten, hoe kleiner de kans dat het beslag gaat schiften.

Ik gebruik oerzoet ook wel bekend als muscovado of ongeraffineerde rietsuiker. Suiker blijft suiker. Dat is zo. Maar met oerzoet kies ik voor een variant die ongeraffineerd is en bovendien een hele lekkere smaak heeft. Ik zou zeggen, doe gewaagd en probeer het eens. Oerzoet is nog redelijk onbekend in Vlaanderen maar gemakkelijk te krijgen via pitpit (neen, ik word niet gesponsord).

De honing die ik gebruik in de cupcakes is bloemenhoning, deze heeft een frisse zoete smaak.

Maanzaad heeft een eerder subtiele smaak. Door het maanzaad eerst droog te roosteren in een antikleefpan wordt de smaak versterkt. Het roosteren duurt niet lang en je ruikt aan de geur in je keuken wanneer het voldoende is. (tip: enkele minuten)

Lemon curd, eigenlijk eender welke curd, komt het beste tot zijn recht na een nachtje rusten in de frigo. Dan is de curd maximaal opgesteven en is de smaak een harmonieus geheel geworden.

Bij het maken van de curd, is het belangrijk om de eieren en de warme massa niet in 1 keer samen te voegen. Zoniet is de kans zeer groot dat de eieren schrikken van de warme massa en spontaan omelet worden.

Have a great bake,

Greet

Maanzaad cupcake met een hart van lemon curd en een tweekleurige topping.

12 cupcakes

Extra materiaal

 • 12 cupcake cups 50x33mm (ikzelf gebruik die van House of Marie)
 • cupcake bakvorm (dan behoudt de cupcake zijn vorm mooi tijdens het bakken)
 • spuitzak
 • getand spuitmondje om slagroom te spuiten. (ik gebruikte diam. 13mm met gebogen tanden)

Werkplanning

Dag op voorhand: lemon curd

Voorbereidingstijd: +/- 25 minuten
Baktijd: 20 à 25 minuten op 170°C (boven- en onderwarmte werkt in mijn oven het best)

Ingrediënten

Lemon curd (citroen)

 • 50g oerzoet (zie tips voor je erin vliegt)
 • Zeste van 1 grote citroen
 • 125 ml citroensap
 • 2 eieren (medium)
 • 75g roomboter
 • 1/4 tl zout

Maanzaad cupcakes

 • 100g roomboter op kamertemperatuur
 • 100g oerzoet (zie tips voor je erin vliegt)
 • 40g honing (zie tips voor je erin vliegt)
 • 1/4 tl vanillepoeder
 • 140g eieren (2 grote eieren)
 • 100g patisserie bloem
 • 40g aardappelzetmeel (maizena)
 • 50g amandelmeel
 • 10g wijnsteenbakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 25g geroosterd maanzaad (zie tips voor je erin vliegt)
 • 135g platte kaas (ik gebruik volle platte kaas)
 • 2 el limoncello
 • 1 el citroensap
 • 1 tl appelciderazijn

Tweekleurige topping

 • 300g mascarpone
 • 125g opklopbare room (35% of 40% VG)
 • 40g honing
 • beetje extra suiker naar smaak
 • snuifje vanillepoeder

Werkwijze

Lemon curd (op voorhand)

Het is aan te raden om de curd minstens een dag op voorhand te maken. Zo kan de curd opstijven en hebben de smaken de kans om in balans te komen.

 1. Doe het oerzoet, de citroenzeste, het sap en het zout samen in een kookpot.
 2. Zet de pot op een middelmatig vuur.
 3. Klop ondertussen in een kom de 2 grote eieren los.
 4. Wanneer de suiker volledig is opgelost, doe je (van het vuur af) 3 kleine delen van de warme massa bij de losgeklopte eieren onder voortdurend roeren.
 5. Doe daarna alles samen in de kookpot en laat onder voortdurend roeren op een middelmatig vuur indikken.
 6. Voeg de boter toe.
 7. Wanneer deze volledig gesmolten is, de curd in een steriele confituurpot (of dergelijke) gieten en in de koelkast een nachtje laten opstijven.

Maanzaad cupcake

 1. Verwarm de oven voor op 170°C boven- onderwarmte. (Met hetelucht bak je op 160°C)
 2. Vergeet niet je cupcake cups in de bakvorm te zetten.
 3. Rooster in een antikleefpan zonder boter het maanzaad. Wanneer het maanzaad een lekkere geur afgeeft, is het roosteren klaar.
 4. Zet het geroosterde maanzaad aan de kant en laat afkoelen alvorens aan de droge ingrediënten toe te voegen.
 5. Meng in een kom de droge, gezeefde ingrediënten: bloem, maizena, amandelmeel, bakpoeder en zout.
 6. Meng in een tweede kom de platte kaas, limoncello en citroensap en zet opzij. De platte kaas haal je best op voorhand uit de frigo. (zie enkele tips voor je erin vliegt)
 7. Doe in een grote mengkom de boter, honing, vanille en het oerzoet. Klop dit gedurende 2 minuten op middelgrote snelheid tot een gladde massa.
  • Je kan gemakkelijk een handmixer gebruiken voor 12 cupcakes.
  • Het glad kloppen in 2 minuten lukt enkel als de boter op kamertemperatuur is.
 8. Schraap de kanten met een pannenlikker.
 9. Vanaf dit stadium wordt het beslag enkel nog gemengd en dat gebeurt op lage snelheid. Hoe korter het mengen hoe beter. Zoniet worden de cupcakes taai.
 10. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en meng kort.
  • Het tweede ei pas toevoegen als het eerste volledig is opgenomen.
 11. Voeg om en om de droge ingrediënten (vergeet het maanzaad niet) en de platte kaas massa toe. Meng met een pannenlikker of op lage snelheid. (Lees even mijn baktip over het mengen)
 12. Voeg de appelciderazijn op het allerlaatste toe. (nieuwe baktip)
 13. Doe +/- 55g beslag in elke cup en bakken maar.
 14. De baktijd is afhankelijk van je oven maar zal rond de 20 à 25 minuten zijn.
 15. Laat de cupcakes volledig afkoelen

Afwerking en tweekleurige topping

 1. Wanneer de cupcakes volledig afgekoeld zijn kan je met een appelboor het midden uit de cupcake halen. Let op, niet tot helemaal op de bodem. Dan lekt de curd!
 2. Vul het gaatje met curd.
 3. Doe de mascarpone, room en honing in een kom en klop tot een gladde massa.
  • Begin traag te kloppen en verhoog geleidelijk je snelheid.
  • Klop tot zachte pieken.
 4. Neem een spuitzak en een getande spuitmond.
 5. Doe een klein beetje van de slagroom in de spuitzak zodat het eerste wat je spuit slagroom is en geen curd want die glijdt van de cupcake af.
 6. Doe daarna aan één kant van de spuitzak slagroom en aan de andere kant van de spuitzak curd. De verhouding is meer slagroom dan curd maar de juiste verhouding hangt van je eigen voorkeur af. Doe de smaaktest en probeer eerst even op een lepel hoeveel slagroom en curd je samen lekker vindt.
 7. Wanneer je nu de topping op je cupcake spuit, krijg je onderaan eerst slagroom en daarna een mengeling van slagroom en curd.
 8. Sprinkel nog wat maanzaadjes op de topping en zet er een zonnig viooltje op.

Geniet ervan,

Greet

Sharing is caring

Reacties

Stijn

29/03/2020 - 21:32

Ze waren heerlijk schat. We kijken uit naar de volgende lading die we kunnen verorberen. X

Stijn

29/03/2020 - 21:32

Ze waren heerlijk schat. We kijken uit naar de volgende lading die we kunnen verorberen. X

Reactie toevoegen

Lees ook

maanzaad cupcakes met een hart van lemon curd en tweekleurige topping

Brownies: intense chocoladesmaak, smeuïg en gezonder